Fisket i Valdemaren är fördelat på de olika strandägarna. Vårt fiskevatten sträcker sig i princip överallt halvvägs till närmast motsatta strand, vilket betyder en variation från ett tiotal meter vid Lillön (mittemot tomterna 44-48) och till ett par hundra meter (området mellan badstranden och bastun). Vi har alla samma rätt att fiska på öns fiskevatten utom på de 15-20 meterna närmast utanför sjötomterna 13-20, 25-29 samt 39-50. Dessa delar är enskilda fiskevatten för respektive tomter. Vid gångbron har vi fiskerätt mellan ön och fastlandet, dock inte på brons högra sida närmast ön.

Kräftfisket uppskattas alldeles särskilt av flertalet tomtägare. För att kräftorna ska räcka åt alla är en viss återhållsamhet motiverad. Vi fiskar – dels för att det är en sport och dels för att kunna äta kräftor en eller annan sommarkväll och inte för att lagra hundratals kräftor i frysboxarna.

Fiskeriförordningen (1982:126) ändrade tidpunkten för kräftpremiären till att gälla klockan 17 den första onsdagen i augusti. Fiskeriförordningen avskaffades 1 januari 1994 och sedan dess finns inga generella förbud mot kräftfiske i Sverige.

Valdemarsöns förening gillar traditioner och därför anammar vi Fiskeriförordningens regler och börjar inte fiska förrän kl 17 första onsdagen i augusti.

Antal/tomt: 60 st Storlek: min 10 cm