Strategi för Naturvård –
Älggräshantering och slåtter på Valdemarsön 2011:

Tidpunkter för älggräsröjning:

1.a röjningstillfället i slutet av maj (v.21-22)

Kontakt tas med Maskinringen angående aktuella röjningsplatser och ihopsamling av älggräs i början av maj.

2.a röjningstillfället fr.o.m. mitten av juli t.o.m. senast i slutet av juli (v.29-30). Detta kan ske i anslutning till den ordinarie ängsslåttern (se nedan).

Områden för älggräsröjning:

De områden på öns allmänning som är aktuella för älggräsröjning skall inventeras inför varje ny säsong av naturvårdsansvarig i VEF:s styrelse. Detta skall ske senast i slutet av maj inför årets första röjningstillfälle. På så sätt kan man fånga upp de områden som är aktuella för röjning samt utse lämpliga eldningsplatser inför ihopsamlingen av älggräset. Eventuellt kan, om behov finns, en genomgång göras på ön före röjningen tillsammans med personal från Maskinringen.

Instruktioner för slåtter

Ängsslåtter sker enligt uppdaterade instruktioner och utifrån tidigare områdesbeskrivningar fr.o.m. mitten av juli t.o.m. senast i slutet av juli (v.29-30). De områden som inför 2011 är aktuella framgår av Åtagandeplanen framtagen 2009 (gällande för perioden 2010-2013) och medföljande kartbild/flygfoto.

Denna plan är relativt översiktlig och ger inte konkreta skötselanvisningar som gäller fortlöpande. En praxis för ängsslåtter har dock följts under de senaste åren (2007-2010) utifrån anvisningar från tidigare naturvårdsansvariga och även utifrån den erfarenhet som byggts upp av Maskinringens personal som utfört slåtterarbetet. Det finns ett behov av att uppdatera både våra egna instruktioner liksom Maskinringens personal med de förhållanden som rör variationer i växtlighet från år till år. Denna flexibilitet och kreativitet är således nödvändig för ett framgångsrikt arbete med naturvårdsfrågorna på Valdemarsön.

 

Ruggero Ceci och Barbro Hallmark

Naturvårdsansvariga 2010-2011

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s